2021. március 16., kedd

VI. évfolyam 6. szám

 *****

Téli találkozás egy mókussal

Vadlesen sorozat

*****

Novákfalva 2013

Visszatekintő sorozat

*****

Márciusi ifjak ünnepe

Pár napja dudorásztuk családosan a mindenki által jól ismert szöveg kíséretében a .."Kossuth Lajos az üzente, elfogyott a regimentje"... valamint a ..."Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára, valahány csepp esik rája, annyi áldás szálljon rája"...
Egyik óvó néni kedves ismerősünk azt mesélte, hogy annyira szeretik ezeket a dalokat a kicsik, de még a szülők is, hogy az év végi záróműsorba is be kellet rakni pár éve.

Visszagondoltam, ha nem lenne ez a világi kényszerszünetes helyzet a mai napot  hogyan tölteném. Kézműves foglalkozás keretében háromszínű kokárdákat gyártanék gyöngyből, drótból vagy selyemszalagból gyerekekkel és megvitatnánk ismételten, hogy melyik színnel kell befelé haladva kezdeni, melyik a helyes piros kontra zöld. Amit azzal zárok, hogy mindegy a színek sorrendje amíg tudja az illető, hogy miért teszi ki.

Eszembe jutottak azok az évek is, amikor diákként lelkesen előadást csináltunk az ünnepre. Próbák alatt néha sikerült elképzelni azt, hogy én is osztottam a 12 pontot, majd a tömeggel elmentünk Táncsicsot kiszabadítani és hallgatni Petőfit, hogyan szavalja el művét. Márciusi ifjúvá válni pár percre. A lelkületében fürdőzni. Előadás során az izgalom ellenére is igyekeztem az eszmeiségét minél érzékletesebben megosztani.

Mit csinálnék vagy mit csináltam anno most mindegy is, jelenleg még párszor elénekelgetem a kedvenc huszáros dalaimat, megnézek egy jó magyar filmet és közben remélem, hogy jövőre nem csak nosztalgiázva élem meg március 15-e szellemiségét.


Kincses-Nagy Zoé

*****

Wass Albert

Rügyek

Az orgona-bokorra cinke szállt,
s a kis rügyeknek halk titkot súgott:
a dombon látta már a napsugárt,
már jönni fog,
s a lombok börtönére fényt havaz!
Smaragd szívekben felpezsdült az élet.
Csodás remény:valahol újra éled
egy régi álom, csillogó tavasz.

Lelkünkben is
ilyen rügyecske tán a gondolat.
A jég alatt
szellem-páncélzat védi: kőkemény.

Egy forró csókra hirtelen kipattan,
s dalos tavasz lesz: csengő költemény

*****

Ábrahám Exit Béla: Huszár 40×30 cm, olaj, papír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 10. szám

 Európa kék szalagja a Duna Szabad folyók, szabad emberek ***** Ünnepeltek a Tolna vármegyei tűzoltók is Részletek a bonyhádi Szent Flórián ...