2019. március 11., hétfő

IV. évfolyam 6. szám

Sajtótájékoztató a szabadtéri tűzgyújtásról
Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - Szekszárd
2019-03-06
*****
Bory vár - Székesfehérvár
Magyarország várai sorozat
*****
Bory-vár, ahol a kövek beszélnek

A Mária-völgyben, amely Székesfehérvár Öreghegy városrészében található épült fel az a különleges és egyedi épületcsoport, melyet Bory-várként emlegetnek. Bory Jenő (1879–1959) székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész, 40 nyáron át építette saját tervei alapján valamint azért, hogy emléket emeljen saját művészi álmainak és hitvese felé érzett szerelmének. A köznyelvekben a „székesfehérvári Tázds Mahal”-ként is előfordul az Európa szerte ismert épület együttes.
1912-ben vásárolta meg Bory Jenő a vár telkét, amelyen eredetileg csak egy borospince állt présházzal és szőlővel,valamint gyümölcsfákkal volt benépesítve. A présházat lakássá bővítette és fölötte készítette el a műtermét. Az első világháborút követően 1923-ban kezdte el építeni a várat, akkorra már erre is tudott költeni honoráriumából.
Néhány alkalmi segítséget vett igénybe a művész, a munka nagyrészt egyedül, a két kezével végezte. A fantázia ihlette,és az adott terepviszonyokhoz való idomulás figyelhető meg a munkájában, nem a konkrét mérnöki rajzok, hiába a képzett építészi mivolta. Bory-várat összefoglalva egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotásként tekinthetjük.
A folyamatosan visszaköszönő anyag, amivel lépten-nyomon találkozunk a várban az a beton. Pontosabban kvarc beton, amit Bory Jenő kedvelt. Legelső alkalmazója a huszadik században Ő volt.
Nem csak a Bory család otthona volt az épület, hanem tulajdonképpen egy óriás műteremként funkcionált, ahol Komlósi Ilona (1885-1974) festőművész felesége és a kortárs művészek alkotásai valamint saját művei kaptak otthont. A várat önálló műalkotásként tartotta számon Bory.
Szobor- és képkiállítás nézhető meg a műteremben. Az ország különböző településein ma is megtalálhatóak, bronzba öntve vagy márványba faragva a Százoszlopos udvar árkádja alatt látható gipsz szobrok eredeti változatai. A "Hitvesi szeretet" szobra várja a látogatókat az udvar hátsó részén a Kápolnában.
A Bory-vár ma a család leszármazottainak tulajdonában van, s az általuk létrehozott alapítvány segítségével tartják fent és működtetik a várat.
Érdekességként  elmondható,hogy a Guinness Rekordok Könyve is jegyzi, mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet tulajdonképpen egyetlen ember alkotott.
Süle Viktória

Forrás:
http://bory-var.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bory-vár 
*****
Amit a néző nem lát: dolgozik a stáb
Ritka pillanatok sorozat
*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 9. szám

 Európa kék szalagja a Duna Búcsú a hegyektől ***** Ahol a víz az úr A Dráva menti WISEDRAVELIFE projekt eredményeinek bemutatása. ***** Du...