2017. április 24., hétfő

II. évfolyam 17. szám

Halászati őrzés és ellenőrzés
Horgászpercek sorozat
*****
Ifjú Zenebarátok 20. Találkozója
Madaras - 2017-04-22
*****
 Nepomuki Szent János szobor - Dunaharaszti
Különleges szobrok sorozat
*****
Különleges Nepomuki Szent János szobor
A Pest megyei Dunaharasztiban a Fő út mellett a Templomkertben áll Nepomuki Szent János szobra. Miért különleges e szobor? Mert a szobrot - mint a talapzat dátuma is igazolja - 1716-ban állították a helyi németek. Ezzel szemben a tények: Nepomuki Jánost 1721 március 31-én avatták boldoggá, szentté pedig 1729 március 19-én.
Ezért különleges  ez a szobor. Nepomuki, csehül Svaty Jan Nepomuky 1340-1350 között született a csehországi Pumuk, ma Nepomuk városában. 1380-ban szentelték pappá. IV. Vencel cseh és német-római király feleségének gyóntatója lett. A féltékeny férjnek
nem árulta el felesége gyónását, ezért a király 1393-ban elfogatta, megkínoztatta, majd a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta.
A gyónási titkok mártírjaként tartják számon. A folyók, halászok, hidak, hajósok, vízimolnárok, vándorok és persze Dunaharaszti védőszentje. Földi maradványai a Szent Vítus Székesegyházban őrzi a rábízott titkokat.

Gaál László
*****
Tavaszi hóesés Szekszárdon
2017-04-19
*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 6. szám

 Csillagos égbolt a hívek felett Megújult a decsi református templom kívül-belül ***** Európa kék szalagja a Duna Török átok ***** Pagi:  Ny...