2021. október 11., hétfő

VI. évfolyam 21. szám

 Kisbéri körforgalom

 

Különleges körforgalmak (III.)

*****

KISBÉR (SZOBOR)

KISBÉR: A Batthyány tér, a Széchenyi u. és a Kossuth Lajos u. találkozási pontjánál kialakított körforgalom által határolta területen lévő virágágyás középpontján felállított, 2019. szeptember 27-én felavatott egész alakos bronz ló-szobor.
Alkotó: Engler András (1980-) szobrászművész. A mintegy 25 millió forintból megvalósított 5/4-es méretű alkotás magassága (a patától a füléig) 260 cm.
Megvalósulásának ölet-gazdái: Hegedűs Pál, Brenyó József és Hecker Walter.
Érdekessége, hogy 64 (Neszmélyi János Nagytarcsai műhelyében kiöntött) darabból állították össze, majd a hegesztések nyomait gondosan eldolgozták. Ónsúlya: kb. 500 kg.   
Az itt megformált ló elévülhetetlen „érdeme”, hogy a magyar lovak közül mai napig egyedül ő volt az, aki képes volt nyerni a nevezetes Epsom Derbyn, s ezzel megalapozta a Kisbéri Ménes hírnevét – tekintélyét.     
155 cm magas talapzatának feliratai:   
„KISBÉR / Angol telivér mén / Buccaneer / és Mineral / csikója / 1873-ban a / Kisbéri Magyar / Királyi Állami / ménesben született / Nevét 1876-ban / az Angol Derby / megnyerése után / kapta. / A ménes iránti / tisztelet jeléül.”    
„KISBÉR / Angol telivér mén / Epson Derby – Grand Prix de Paris / győztese / 1876”

Kalmár Imre ( Rajka)

*****

Velemi Gesztenyenapok

2021. október 8 - 10.

*****


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 10. szám

 Európa kék szalagja a Duna Szabad folyók, szabad emberek ***** Ünnepeltek a Tolna vármegyei tűzoltók is Részletek a bonyhádi Szent Flórián ...