2021. augusztus 2., hétfő

VI. évfolyam 16. szám

 Különleges körforgalmak (I.)


Bajai körforgalmak

*****

Úton

Szeretek utazni. Volt egy időszak amikor csak azért ültem fel a buszra, hogy nézelődjek. Egyfajta sajátos kikapcsolódás a részemről. Ebben az is közre játszhat, hogy kilenc éves korom óta szelem az ország útjait valamilyen tömegközlekedési eszközön vagy személyautóival.

Múltkor mikor átmentünk a szomszédos városba megállapítottam, hogy végre zubog a víz a körforgalom közepén álló szökőkútban. Nagyon tetszik ahogy a virágok és pár nagyobb kő darab közre fogja. Mutatós darabja a városrésznek. Aztán eszembe jutott a csodás kecskeméti körforgalom ahol egy repülőgép körül körözhetünk majd a szőlőtőkés szekszárdi, mint egy jelezve, aki netán nem tudná merre jár, hogy itt bizony a bor, és borászok élnek.

Utána olvastam, hogy hazánkban elsőként a 1990-ben készült el az 53- as és az 55-ös számú főútvonal találkozásánál körforgalom. Győrben található az egyetlen fényjelzős készülékkel ellátott többsávos. Magyarországon több mint 500 körforgalom található, és szépségverseny is van számukra. Amellett, hogy csökkentik a balesetek számát és segítik közlekedésünk egyre több esetben az esztétikára is törekednek.

Ugyan amikor belehajt az ember kicsit feltörnek a ringlispíl emlékei, és, ha több sávos akkor jöhet az imádkozás, hogy jól és a helyes irányba menjünk ki, de még így is szerethető.  Sokat fel kell fedeznem. Kíváncsi vagyok a kazincbarcikai lovasosra és a szolnoki helikopteresre, de ami késik az nem múlik. Országjárásra, és körforgalom megfigyelésre fel!

Kincses-Nagy Zoé

Forrás: kresztanulasotthon.hu

*****

Boldog Mór kilátó - Pannonhalma


 Kilátók sorozat

*****


Ábrahám Exit Béla: Napraforgó szezon
40×40 cm, olaj, vászon

*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 10. szám

 Európa kék szalagja a Duna Szabad folyók, szabad emberek ***** Ünnepeltek a Tolna vármegyei tűzoltók is Részletek a bonyhádi Szent Flórián ...