2020. június 15., hétfő

V. évfolyam 12. szám


*****
Gemenc egy éve 10 percben
*****
Kezdődjék a nyár

Június haván gondolkodom, hogy mit tudok róla és, hogy mitől szeretem.
Június hónap különlegessége, hogy az év leghosszabb napja tartozik hozzá, és egy népszokás melynek neve Szent Iván éjszakája. Már az ötödik századtól tüzeket gyújtottak amelyekkel elfüstölték a betegséget, jégesőt és mindenféle kártékony dolgot, tehát a megtisztulás és az ujjászületést jelképezi.  Ezen máglyákat szokás volt körbe táncolni, és öröm tüzeknek hívták őket. Shakespeare Szentivánéji álom ötfelvonásos komédiája jut még az eszembe amelyben mindenki átalakul, ha úgy tetszik kivetkőzik magából.
És számomra mit jelent a június? Gyermekoromban az iskola végét, ezáltal a nyári szünet kezdetét. Egyre melegebb és napsütéstől túlcsorduló napokat. Vattacukor felhők bámulását barátokkal, a magasra nőtt gyepen fetrengve. Szúrós füsttől menekölős szalonna sütés. Langyos, ciripelős esték. Strandolás minden mennyiségben. A húzódó és viszkető naptej illatú bőr az első leégések hozadékaként.  Tervezése a további nyári kalandoknak. Nagy csoportos baráti házimozizás. Sajtos, tejfölös lángosos balatoni álmok szövése.
Mostanság pedig... az eper szezon végét. Frissitő szelektől borzolt cseresznye fa leszedése. Követekező barátnős nyaralás elképzelése. Sok ízű, színű, tejszínhabos fagylaltkelyhekre vágyás. Rózsaillatú fénycsíkos gangon tejeskávé ivás.  Elmerengés a régi szép nyarakon, mikor mindig történt velünk valami, mert csináltuk magunknak a közös programot, valamint azon, hogy kell csinálni egy nagyon nagy máglya rakást, mert a megtisztulás mostanság jól jön és szeretek táncolni, na meg a parázsban sült krumplit.

Kincses Nagy Zoé

*****
A 2010-es árvíz tetőzés előtt a Sión a Sió-Torkolati műnél
Visszatekintő sorozat
*****
Mikor egy sikló nem siet
Vadlesen sorozat
*****
Csiffáry Zoltán: Gondoltad-e?

Gyermekkorod ily gyorsan véget ér?
Alig múlt el nap, s máris felnőttél.
Ember méri az időt, s látod, mi történt,
Lehet, hogy az élet majd kárpótol ezért.

*****
Götz János alkotása: Ivó szarvas szobra
Szekszárd, Mészáros Lázár utca
"A 2010-ben véglegesen bezárt Gemenc Hotel névválasztása a közeli Gemenci-erdőhöz kapcsolható. Az 1960-as években épült hasonló "modern" szállodák a helyi- vagy környékbeli látványosságok neveit választották. (pl. Győr, Rába Hotel) ... A szálloda elé felállított szarvas szoborral is a vendégeknek akartak kedveskedni, felhíva ezzel figyelmüket a Gemenci-erdő csodálatos állatvilágára. A szarvas pedig kiemelkedik mindegyik közül magas termetével, nagy testével és csodás agancsával. Az Ivó szarvas szobrát fantáziánk elevenítheti meg, hozzákapcsolva a természetet." Cedrus
(fotó és korrekció: Ábrahám Exit Béla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 7. szám

  Európa kék szalagja a Duna Zuhatagos múlt ***** Ünnepi megemlékezés a középtengelici Csapó sírkertben A múlt nyomában sorozat ***** Kovács...