2020. március 23., hétfő

V. évfolyam 6. szám

Erdei Attila - Magyarország első egyéni Feeder Világbajnoka

Magamról mesélek sorozat
*****

Csiffáry Zoltán: Bárányfelhők

Bárányfelhők fenn az égen lassan tovaszállnak,
napsugarak játszadozva közöttük kószálnak.
Egymást átölelve repülnek az égen,
kavarog szerelmük odafent a szélben.

Mindkettőnkbe' fellobbant egy ismert érzés,
lelkemben is érezem szíved melegségét.
Szeretek sétálni hegyekben, erdőkben,
kéz a kézben ballagni virágos réteken.

Felhőket nézni, hogy ölelik egymást,
magához öleli, szorítja társát.
Kósza szellő bontja a szorítást széjjel,
újra átéled majd, álmodban éjjel.

Az éj sötétjében fény világít rám,
fénye csillagoknak, szemed bogarán.
Átölelve tartlak két kezemmel,
együtt dobban szívem a szíveddel. 
*****
 Egy mókus reggelije
Vadlesen sorozat
*****
 Csókok fája
Gemenci erdő: Hátfő

Híres fák sorozat

*****
Az erdők könnye, ősi gyógynövény a fagyöngy

Mindenki ismeri azt a romantikus képet az angolszász karácsonyi filmek esetében, amikor is a hősnőt egy finom ívű halk zene kíséretében a fehér bogyós fagyöngy alatt a főhős megcsókolja, mintha nem lenne holnap. Ezen növényről sokan egyebet sem tudnak pedig ennél jóval több rejtőzik benne. Azt a szerepkört szánták neki, hogy aki ezalatt vált csókot azok szerelme örökké tart. Ezen szokás egyébként ó germán mitológiából  és ezen belül is Frigghez a házasság istennőjéhez vezethető vissza.  A fagyöngyöt, mint az emberiség egyik legrégebbi gyógynövényét tartják számon, már az ókorban is használta Hippokratész. A kelták szent növénye, amelynek varázserőt tulajdonítottak. A megújulás szimbóluma és a mai napig tartja magát az a hiedelem, hogy az ajtófélfára helyezett csokor távol tartja az ártó szellemet.
Annak köszönheti ez az ősi gyógynövény a mostani reneszánszát, hogy a húszas években Rudolf Steiner felismerni vélte benne a rák lehetséges ellenszerét. A fagyöngy az immunrendszer aktivitását fokozza ezért használják fel a daganatos megbetegedések kezelésében valamint érrendszere is pozitívan hat, vérnyomás csökkentő illetve szabályozó hatással rendelkezik. Mérgező hatást is tulajdonítanak neki a phoratoxin nevezetű anyagnak köszönhetően, amely jelen van minden részében. Nyers fogyasztása ezért nem alkalmas.
 Ez a különös növény parazitaként él a fák és cserjék ágain melyeken gömbölyű bokrokat képez, ami miatt félélősködőnek hívjuk. Gazdanövényei lehetnek az almafa, a nyárfa, az akácfa, a fűzfa. Csírázásuk csak is a kéregben történik. A madarak segítségével tud szaporodni a növény azzal, hogy a ragadós magvakat a madarak hordják szét.
Tehát, ha legközelebb megpillantjuk a növényt egy újabb romantikus film kulcs jelenetében vagy csak a tényleges élőhelyén, akkor eszünkbe jut ez a sokoldalú növény mely mérgező, gyógyító, örök szerelemet adó, óvó.

 Kincses Nagy Zoé
*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 9. szám

 Európa kék szalagja a Duna Búcsú a hegyektől ***** Ahol a víz az úr A Dráva menti WISEDRAVELIFE projekt eredményeinek bemutatása. ***** Du...