2018. december 17., hétfő

III. évfolyam 26. szám



Minden kedves Látogatónknak áldott,
békés Karácsonyi Ünnepet, és sikerekben gazdag
boldog újesztendőt kíván a
Zöldpont Online Magazin stábja:
Süle Viktória narrátor, publicista;
Gaálné Hoffercsik Dóra narrátor;
Ábrahám Béla technikai munkatárs;
Gaál Ariel fotós, operatőr;
és Gaál László szerkesztő, operatőr


*****
A She nevű vitorláshajó útja a Sión a Balatonra
Első nap: Keselyűs - Borjád
2018-12-04
*****
 Schubert: Ave Maria - Előadja: Sáfár Mónika  - Jászai díjas színművész
A komolyzene kedvelőinek sorozat.
Kísér: Hegedűs Valér - orgonaművész - a Magyar Kultúra lovagja
*****
 Mezei zsálya
Vadvirágok sorozat
*****
Így utaztam a Gemenci kisvasúttal

Széles mosollyal barátian nyújtották felém a mézeskalácsot. Elvettem az átlátszó nylon zacskó tartalmából két darabot. Igazán finomak voltak az arany barnára sült sütemények. Fahéjas, fűszeres illat, ahogy belengte a kis vasút fülkéjét egyre lakájosabbá tette azt. Mintha a kis kályhába tett fa ekkor egy kicsivel erősebben adta volna hőjét utasai számára.
Ahogy kényelembe helyezkedtem helyemen kitekintettem a szerelvény ablakán. A reggel óta szállingózó hó addigra már fehér leplével festőien széppé változtatta a tájat. Karácsonyi üdvözlő lapnak is csodásan beillet volna az a kép, ahogy a szarvas az etetőnél méretes agancsával a fején méltóságteljesen felénk tekintett. A kis sötétbarna vadmalacok egymással versengve futottak a szerelvényünk mellet. A láthatatlan célba mégis egy idősebb társuk ért be elsőként. 
Utunk során megálltunk Lassin-nál, de én bent maradtam a meleg kocsik alkalmi biztonságában, onnan figyeltem a többi utazót és a helyszínt. Az erdészházakat, amelyek kiállításoknak adnak otthont. A fa játszótér eszközeit-segítséggel ugyan-, de maguk rutinjával birtokba vevő gyerekeket látva, nem a hideg jutott eszembe, hanem az a felhőtlen idillikus pillanat, amikor egy gyermek igazán kiélheti magát. Hintázni, mászókára fölmászni majd lejönni, labirintusba befutni és kitalálni, botot gyűjtögetni.  A következő helyszínünk a kilátónál volt. Végig pásztázva a faépítmény tetejéről a helyszínt, hiába a csontig hatoló hideg, a mellkas tájékán lévő apró radiátor az észleltektől szorgalmasan fűtötte a testem. A szálló egerészőölyv körtánca a légben, a vadmacska vadászata a zsákmány állatra, a jégmadár rövid idejű megpihenése. A szürkés barnás törzsű fák alsó negyedét az sötétzöld moha szőnyeg takarja. Hiányos lombkoronájukról még hullottak az utolsó sárga, barna levelek. Tiszta, friss természet illatában ott lapult még a fanyarság is. Mennyi életet és élményt rejt az erdő télvíz idején is.
Kiinduló pontunk felé tartva az idei év utolsó menetrend szerinti járatán a Gemenci kisvasút vagonjában magamba akartam szívni minden pillanatát, hogy amikor majd úgy érzem a város forgatagában, hogy rám szakad szürke, marószagú fullasztó valóság a betonházak rengetegében, emlékeztessem magam, hogy ki tudok ebből szakadni, hiszen van rá lehetőségem.

Kincses Nagy Zoé

*****


*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 9. szám

 Európa kék szalagja a Duna Búcsú a hegyektől ***** Ahol a víz az úr A Dráva menti WISEDRAVELIFE projekt eredményeinek bemutatása. ***** Du...