2018. szeptember 10., hétfő

III. évfolyam 19. szám


*****
Elkezdődött a szüret
Sajtótájékoztató - Mustgáz veszély!
 *****
"Elemek harca" - A zsilipek veszélyei
Ritka pillanatok sorozat
*****
Zsilipek veszélyei

Éltető elemünk a víz.
Szomjunkat oltja, hűsít, tisztít, szállít, de aki felelőtlen, megöli.
A vízen járóknak is és a zsilipek közelében sétálóknak is fontos tudni, hogy a zsilipek szabályait szigorúan be kell tartani.
A zsilipek kiemelten veszélyes helyek, de ha a szabályokat mindenki betartja, gazdaságilag hasznosak, és érdekes látnivalók.

Gaál László

*****
Horgászkártyáról
Horgászpercek sorozat
*****
Ábrahám Exit Béla: Csillagjegyek sorozat (II.) - Halak
50×40 cm, olaj, vászon
*****
Gyermeteg ősz

Kilépek az utcára. Mély sóhajtást követően az orrom kezd vezetni a rutinosnak számító utamon. Ez nem lehet, már most itt van? Csodálkozásom alatt pedig érzem a reggel nedves hűvösében az eszenciáját. A lassan sárgába, barnába váltó falevelek fanyarságát. Félre pillantva a szomszéd szürke cirmosa kényesen rázza bundájáról az évszak védjegyét az esőcseppet. A pillanat megerősítésként ünneplőbe öltözött diákok futnak át az aszfalt csíkon előttem. Ekkor visszacsöppenek kiskorom őszeinek hangulatába, amit minden évben újra szöktet a szeptemberi szél.
Kislánykori énem éppen a járdaszegély mentén óriásira felkupacolt leveleket veszi támadásba. Először beleugrik és azt képzeli ez a Balaton. Nagy karcsapások közepette löki magát előre. Majd elkezdi földobálni őket és visszahullva megállapítja, hogy olyan, mint amikor a párna csatában kihullik a sok tollpihe. Mikor látja, hogy széttúrta átmeneti játszóterét focistaként összerugdalja azt és a végén elüvölti magát, hogy gól. És mivel sokat foglalatoskodott eddig, elfárad kicsit. Rádől az elkészült halomra és betakarózik a természet által lazára szőtt paplannal. Heverészve alkalmi kanapéján nem is olyan sokára kipihente magát. Hazafelé tartva azon töpreng, hogy le kéne vadásznia egy nagyobb és mélyebb formájú pocsolyát, amin többször is átgázolhat. Ha kalandozik, akkor az már a ruhán is látszódjon.  Három szimpatikusnak vélt esővíz folt birtokbavétele után azon morfondírozik, hogy olyan helyre kéne költöznie, ahol mindig ez az évszak van. Mert az ősz összehozza a nyáron szétszéledt embereket valami újnak a megkezdésére, és mindig hoz magával valami igazán jót, ha mást nem a magasra összehúzott falevél dombokat és a formás kis tócsákat.

Kincses Nagy Zoé 

*****
Ábrahám Exit Béla: Rozsdás szőnyeg
50×70 cm, olaj, vászon

*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

IX. évfolyam 7. szám

  Európa kék szalagja a Duna Zuhatagos múlt ***** Ünnepi megemlékezés a középtengelici Csapó sírkertben A múlt nyomában sorozat ***** Kovács...